Olası Bir Kaza Sonucu Hayatta Kalma Mücadelesi - ÇÖP BİDONU

Spor, doğa, sağlık, teknoloji ve güncel içerikler

Sağ Baştan Say

Home Top Ad

Post Top Ad

26 Nisan 2017 Çarşamba

Olası Bir Kaza Sonucu Hayatta Kalma Mücadelesi

  
Panik

Dünya üzerinde meydana gelen kazalar sonucu doğayla mücadele etme mecburiyetine düşmüş birçok kazazede bulunmaktadır. Maalesef büyük kısmı arama ekipleri yetişemeden yaşamını yitirmiştir. Bu yazımızda olası bir kaza anında hayatta kalma mücadelesi verirken sahip olunması gereken prensipleri inceledik. Bir av macerasında arazide kaybolan kişinin yaşadığı deneyimler sonucu oluşturulmuştur..



    SOĞUKKANLI OLMA VE KURTULUŞ YOLU ARAMA


  Başınıza gelen durum doğal afet ya da kaza sonucu oluşabileceği gibi basit bir kaybolma vakası da olabilir. Bu durumda çevrenizde ölümcül bir olay yaşanmış da olabilir. Sonuç ne olursa olsun hayatta kalabilmek için mücadeleye başlamalısınız. Mücadeleyi sağlıklı yürütebilmek için de soğukkanlı olmalı ve panik yapmamalısınız.

                             
     BULUNAN ALAN HAKKINDA BİLGİ VE DEĞERLENDİRME

  Hayatta kalabilme mücadelesine başladıysanız hangi bölgede bulunduğunuzu bilmiyor olabilirsiniz. Çevreyi iyi okuyabilen her kişi bulunduğu coğrafyayı tespit edebilir. Bunu doğal afetlerden, mevcut bölgedeki bitki ve hayvan popülasyonlarından, bölgenin coğrafi yapısından ve bunun gibi birçok faktörden anlayabilir. Sizde arazideki ipuçlarından yola çıkarak nasıl bir iklimde yer aldığınızı ya da bölgesel olarak karşılaşabileceğiniz doğa olaylarını kestirebilirsiniz. Havanın sıcaklığı, nemi, rüzgarın yönü ve şiddeti size ip uçları verir. Yaşadığınız şoku atlatmanın ardından hayatta kalabilmek için bütün faktörleri değerlendirmeniz gerekecektir. Değerlendirmedeki önceliğiniz ise ilk yardım ekipleri ile iletişime geçme olmalıdır. Yolculuğa başladığınız andan gecen süre ve aracınızın hızını hesaba katıp, gidiş istikametinize göre ne kadar yol kat ettiğinizi bulabilirsiniz. Bu kısa hesap sayesinde ilk yardım faaliyetinin hızını arttırmış ve yardımın daha erken gelmesini sağlamış olacaksınız.
                                                                                

   İLK YARDIM ÇAĞIRMA


  Yaşam alanlarından uzaklaştıysanız ve doğru yolu bulamayacağınızı düşünüyorsanız, acilen bulunduğunuz bölgedeki kolluk kuvvetleriyle irtibat kurun. İrtibat vasıtanız kaybolmuş veya yoksa, sizi bulabilecekleri izler bırakın. Bu büyük bir ateş veya ilerleme istikametinizi gösteren işaretler olabilir. 2016 senesinde Uludağ’da kaybolan bir genç kız gidiş istikametine göre ok işaretleri çizerek bulunmasını sağlamıştır. Uluslararası ilk yardım çağrısı olan sos kelimesini, arazideki nesnelerden oluşturarak yerinizi belli edebilirsiniz.



   ZAMANIN DEĞERLENDİRMESİ

  Her türlü kötü duruma karşı kazanın tarihi ve saati unutulmamalı gerekirse not alınmalıdır. Öncelikli olarak gün batımına ne kadar süre kaldığı hesaplanmalıdır. Yardım gelmeme ihtimaline karşı geceyi geçirebileceğiniz barınak oluşturmalısınız. Bulunduğunuz bölgenin iklimine göre barınağınızı inşa edip ateş yakmalısınız. Ateş öncelikli olarak bulunmanızı, ısınmanızı ve vahşi hayvanlardan korunmanızı sağlayacaktır.


   AKIL VE CESARETİN ORTAK KULLANIMI

  Yaşadığınız olayın doğal bir neticesi olarak sağlıklı karar vermede zorlanabilirsiniz. Sağlıklı karar verememenizin sonucu olarak da gereksiz cesaret gösterilerinde bulunabilirsiniz. Hayatta kalabilmeyi engelleyecek her türlü davranıştan kaçınmalısınız. Yapacağınız her hareketi akıl süzgecinden geçirmelisiniz. Unutulmamalıdır ki bir insan susuz üç gün, yemek yemeden bir ay yaşayabilmektedir. Az da olsa hayatta kalma becerileriniz varsa, yaşamınızı bile ikame ettirebilirsiniz.


Post Bottom Ad

Pages