Barınak - ÇÖP BİDONU

Spor, doğa, sağlık, teknoloji ve güncel içerikler

Sağ Baştan Say

Home Top Ad

Post Top Ad

19 Haziran 2018 Salı

Barınak


Çöp Bidonu Barınak Yapımı

Barınak yapımı doğa da hayatta kalmanın en önemli unsurlarından birini oluşturuyor. Doğaseverlere, doğa da vakit geçirmek isteyenlere veya doğa da vakit geçirme zorunluluğu bulunanlara faydalı olacağını düşündüğümüz bilgileri ele aldık.

Coğrafi ve hava şartları barınağımızın tasarımını belirliyor.

Barınağınızı bulunduğunuz şartlara göre tasarlayın. Takdir edersiniz ki; Sahra çölündeki barınakla, kuzey kutbunda inşa edilecek barınak bir olmayacak. Bulunduğunuz bölgenin yağış durumuna, rüzgârların ve güneşin yönüne dikkat ederek barınağınızı inşa etmeniz gerekiyor. Zemini su veya çamurla kaplı alanlarda mümkünse ağaç dalları üzerinde veya yerden bağlantınızı kesecek şekilde barınak inşa etmeniz hayati önem taşıyor. Bu yüksekliği belirleyecek olan yine bulunduğunuz coğrafi ortam olacaktır. Örneğin timsahların yaşadığı bir ortamda, timsahın 3 metreye kadar dikey sıçrama yapabileceğini göz önünde bulundurarak tasarlanması gerekiyor. Barınağınızın yerine ve tasarımına, bulunduğu bölgenin özelliklerine, su kaynaklarına yakınlığına, güneş ışınlarını doğrudan alıp almaması ve oluşabilecek tehlikelere karşı savunma sağlaması hususlarına göre karar verdikten sonra inşa aşamasına geçiyoruz.

Isı yalıtım ve haşereye karşı alınabilecek önlemler

Barınağımızın yerini gözle kontrol edin. Yılan veya akrep yuvası olabilecek delikler varsa mümkünse başka bir barınak alanı seçin. Mümkün değilse, tüm delikleri taş ve kaya parçalarıyla doldurun.  Barınağınızın zeminine kuru dal ve yumuşak bitki örtüsüyle kaplayın. Bunun için geniş yapraklı bitki ve yosunları tercih edebilirsiniz. Unutmayın iyi bir zemin yalıtımı, çatının yalıtımının iki katına eş değerdir.  Yaz aylarında kamp yapıyorsanız zemin de mat kullanmanız yeterli olacaktır. Barınağın arka duvarını sert esen rüzgâra yatay gelecek şekilde yapmanız ısının sabit kalmasını sağlayacaktır. Çatı ve yan duvarları aynı şekilde rüzgârın ve yağmurun etkisini azaltacak şekilde inşa etmeniz yararınıza olacaktır. Dilerseniz bir yönünü açık bırakıp hava almak ve ateşin yaydığı ısıyı barınağın içerisine iletmek için kullanabilirsiniz. Ateşin dış tarafına inşa edeceğiniz reflektör duvarı sayesinde ısıyı kolaylıkla barınak içine yönlendirebilirsiniz.

Doğadaki haşereye karşı barınak içine veya vücudunuza böcek kovucu ilaçlardan sıkın. Yanınızda bu ilaçlardan yoksa ağaçlarda bulunan reçineleri ateşte eritip barınağınızın çevresine dökün. Akrep ve yılan gibi sürüngenlerin uzak kalmasını sağlayacaktır.

Su kanalları ve çevre güvenliği

Olası bir yağmur veya sel baskının da suların barınağın içerisine sızmasına engel olmak için, barınağın çevresine en az 30 cm’lik su kanalları kazın. Su kanallarına eğim vererek barınaktan uzaklaşmasını sağlayın.

Çevre güvenliğini sağlamak için basit bir alarm sistemi kurabilirsiniz. Sadece tel hat çekip, hat üzerine zil veya ses çıkaracak objelerle bile barınağa yaklaşmakta olan tehlikelerin farkına varabilirsiniz. Eğer vaktiniz bol ise, ağaç veya duvar çit örmeniz avantajınıza olacaktır.

Post Bottom Ad

Pages