Diyabet hastaları, beslenmesine dikkat edenler, şeker
kullanımını azaltmak isteyenler bu yazımız tam size göre. Birçok diyetisyenin sürekli hatırlattığı özellikle
Canan Karatay'ın üzerinde esprileriyle durduğu şeker konusu hepimizin ortak
noktası haline geldi. Şeker tüketmiyorum ki zaten ben diyorsunuzdur çoğunuz ama
çayı şekersiz içmek kahveyi sade tüketmek yeterli değil tabi ki. Gelin birlikte
içerisinde yüksek miktarda şeker barındıran günlük hayatımızda çokça
karşılaştığımız besinlere bakalım.
İlk sırada ekmeği ele almak en doğrusu olacaktır.
Toplumsal alışkanlığımız olarak yemek sofrasında ekmek olmayınca doymuyoruz.
Bilmeliyiz ki en tehlikeli şeker kaynaklarının başında beyaz ekmek yer almakta.
Ne yapalım yani ekmek değil pasta mı yiyelim der gibi olduğunuzu düşünüyorum.
Bunun içinde bir cevabım var beyaz ekmek yerine tam tahıllı buğday ekmeği,
çavdar ekmeği kepekli ekmek tüketebilirsiniz. Hatta evde kendi ekmeğinizi
yapmak en güzeli en sağlıklısı.
Meyve suları ve asitli içeceklerle devam etmek
istiyorum yazıma. Katkı maddesi ve şeker olanı çok yüksek olan bu içecekler
yine toplumsal alışkanlıklarımız içerisinde. Yemek davetine ya da hasta
ziyaretine giderken yanımızda götürmeyi eksik etmiyoruz. İyilik yapalım derken
kötülük yaptığımızın farkında değiliz tabi ki. Bu içecekler yerine taze
sıkılmış şeker ilavesi olmayan meyve sularını tercih etmek en doğrusu.
Diğer bir şeker deposu fastfoodlar. Çoğumuzun
alışveriş merkezi hastalığı var. Hazır alışveriş merkezine gitmişken akşam
yemeğini de aradan çıkaralım deyip fastfoodlara koşuyoruz. Çayımızı şekersiz
içerken diğer yandan içerisinde bolca katkı maddesi ve şeker ilavesi olan hazır
gıdalarla daha da batıyoruz.
Evde yaptığımız her şey şekersiz mi ya da az şeker mi
içeriyor? Hayır tabi ki. Genellikle gözden kaçırılan şeker kaynakları beyaz
pirinç ve makarnadır. Türk sofralarında bolca yer alır. Ölçülü tüketebilir
pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edebilirsiniz.
Patates her yemekte her öğünde sıkça tükettiğimiz bir
besin. İçerisinde bulunan yüksek nişasta oranıyla yine dikkat edilmesi gereken
bir şeker kaynağı
Et tüketimi konusuna da değinmek istiyorum. Hepimiz etin
protein kaynağı olduğunu biliyoruz. Asıl bilmediğimiz ise fazla tüketimde
kırmızı et içerisindeki yağ miktarı ile şekeri yükselttiği. Bu nedenle şeker
kullanımınıza dikkat ederken kırmızı eti de dengeli tüketmeyi unutmayın.
Kırmızı et yerine daha az yağ oranı içeren tavuk, hindi, balık
tüketebilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri ile konumuzu tamamlayalım. Yine
yüksek protein içeriği ile bildiğimiz sütün de fazla tüketimi şekeri
arttırıyor. Tam yağlı süt yerine yarım yağlı sütleri tüketmek daha doğru
olacaktır. Şeker hastalığı nedenleri ve diyabet hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
g.k.t