Mide Ülseri Nedir? Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir? - ÇÖP BİDONU

Spor, doğa, sağlık, teknoloji ve güncel içerikler

Sağ Baştan Say

Home Top Ad

Post Top Ad

20 Mayıs 2017 Cumartesi

Mide Ülseri Nedir? Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir?


Ülser nedir

Mide sindirim sisteminin en temel organıdır. Ağız yoluyla alınan besinler, yemek borusu ile mideye gelir ve midenin salgıladığı kendi öz suyunda bulunan enzimler sayesinde sindirime uğrar. Sindirimin yarısı tamamlanmış besinler ince bağırsağa geçer.
Midenin yapısını ele alırsak, içeriden mukoza adı verilen bir tabaka ile sarılıdır. Bu mukoza kıvrımlı yapıya sahiptir. Bu tabakadan sindirim enzimi olan pepsin salgılanır. Ayrıca enzimin aktif hale gelebilmesi ve uygun ortamı sağlamak için mide kendi suyunu üretir. Mide öz suyu dediğimiz bu sıvı asidik özelliktedir.

ÜLSER NEDİR VE NEDEN OLUR?
Ülser nedir
Ülser, sindirim sisteminin belirli bölgelerinde oluşan yaralardır. En sık mide, yemek borusunun mideye yakın olan kısmı ve ince bağırsağın mideye yakın olan kısmında görülür. Dünyanın her yerinde görülen bir rahatsızlık olan ülser, hızlı şekilde gelişir tedavi edilmezse kalıcı olabilir. Çoğunlukla orta yaş grubunda görülür. Nedenlerine bakarsak;

1-Midenin kendi ürettiği asit salgısının fazla olması ülserin sebeplerinden biridir. Mide kendisini asit salgısından koruyamaz ve mukozada yaralar açılmaya başlar.
2- Helikobakter pylori adı verilen bakteri ülserin asıl kaynağıdır. Toplumun çoğunda görülen bu bakteri mide ve ince bağırsakta enfeksiyona neden olur. Bu bakteri asit salgısını arttırır ve mide mukozasına zarar verir. Bu bakteri çok çabuk yayılır ( Ağız yolu, yemek yenilen kaşık çatalın ortak kullanımı gibi) . Kıvrımlı yapıya sahip olan mide mukozası arasına saklanır ve tedavisini oldukça zorlaştırır.
3- Diğer bir neden NSAİD adını verdiğimiz non-steroid antiinflamatuarlar. Örnek verecek olursak aspirin ve çoğu ağrı kesici bu tip ilaç grubuna girer. NSAİDler mide mukozasında hasara neden olur ve ülser meydana gelir. Diğer zarar veren ilaç grubu ise steroidler. Uzun süren steroid kullanımı da ülsere neden olur. Mevcut tedavi planlanırken ilaçlarınız ile birlikte mide koruyucu verilir. Bunun nedeni verilen ilaçların ülsere neden olmasının istenmemesidir.
4- Sigara kullanımı mide asidini ve doğrudan da ülser riskini arttırır. Kan akımını yavaşlattığı için de mevcut ülser var ise iyileşmesini geciktirir. Kanlanmayan doku iyileşemez.
5- Alkol kullanımın uzun dönem rahatsızlıklarından biri olan siroza bağlı da ülser gelişir.
6- Her hastalığın altında yatan genel sebep stres ülserinde nedenlerinden.

BELİRTİLERİ NELERDİR ?

·         Göbek deliğinin 3-4 parmak üzerinde başlayan yanma ve ağrı: bu ağrıyı biraz tariflememiz gerekirse genellikle yemeklerden sonra ve geceleri görülür.( Midenin boş olduğu zamanlar) eğer ülser sadece midede ise gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli değildir. Bağırsaklarda ise uykudan uyandırır.
·         Kanama: az miktarda olabileceği gibi ülserin boyutlarına bağlı artabilir. Bu kanama genellikle dışkıda renk değişikliği (siyaha yakın) ile görülebilir. En yakın sağlık birimine başvurulmalıdır.
·         Bulantı, kusma: kusma eğer kanama varsa kahve telvesi şeklinde veya kırmızı renkte olabilir. Acil tedavi gerektirebilir.
·         Geğirme hissi, gaz, midede dolgunluk hissi
·         Uzun dönemde kilo kaybı
·         İleri dönemde mide delinmesi görülebilir. Ani bıçak saplanır tarzda ağrı ile kendisini gösterir. Mide içeriği tüm karına yayılır ve enfeksiyona neden olur acil tedavi gerektirir.

TANI YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Testlerden öncelikli olanı Helikobakter pylori saptama testidir. Helikobakter varsa eğer ülser oluşmuştur ya da oluşacaktır. Bu nedenle öncelikle Helikobakter pylori saptanmaya çalışılır. Kan ve dışkı testi ile başlayan bu süreçte enfeksiyon bulgusu görülürse üre- nefes testi ile devam eder. En son olarak da ilerlediği düşünülen olgularda ya da kesin tanı koymak için endoskopi adı verilen mideye kameralı bir araç ile girilerek mideden örnek alınır. Laboratuvar ortamlarında yapılan inceleme ile Helikobakterin olup olmadığı anlaşılır. Ayrıca kullanılan tanı yöntemleri:
·       
            Fizik muayene:  Karın bölgesinde hassasiyet, Kansızlığın fiziksel görüntüde yaptığı değişiklikler, Rektal muayenede kan bulaşması
·        Laboratuvar bulguları: Gaitada gizli kan pozitifliği, Serum gastrin seviyesi ölçümü, Mide endoskopisi, Ülserlerden biyopsi alımı
                                              
MEDİKAL TEDAVİDE NE YAPILIR?

Öncelikle artmış durumdaki mide asidi azaltılmalıdır. Böylelikle ülserin büyümesi ve yeni oluşabilecek ülserler engellenir. İkinci olarak ise Helikobakter pylorinin tedavisi yapılır. İki veya daha fazla antibiyotik içeren tedavi 2 hafta süreyle devam ettirilir. Tedavi uzun sürebilir. Bu süreçte kronik hastalık varsa kullanılan ilaçların hekim tarafından tekrar planlanması gerekir. Tedavinin yeterliliği endoskopi ile belirli aralıklarda kontrol edilir.

ÜLSERDE MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?

Ülserin Belirtileri

Beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi ve bazı besinlerin yardımıyla ülserin etkileri hafifletilebilir.
Meyan kökü: Tozu çayı ve şerbet şeklinde tüketim formları bulunan meyan kökü uzun yıllardır kullanılan bir besin. İlaç yapımında da kullanılır. Ülser için iyi gelen besinlerdendir.
Zerdeçal: Mide sıvısını azaltarak ülsere iyi gelir.
Damla sakızı: Mide mukozasını koruyucu özelliği bulunur. Helikobakter pylori üzerinde öldürücü etkisi bulunur.
Lahana: Lahana suyunun iyileştirici özelliği bulunur.
Kırmızı pul biber: Ülser oluşumunu engeller ancak ülseri olan hastanın kullanmaması gerekir.

ÖNERİLER

Sigara ve alkol kullanmayın.
Çay, kahve gibi kafein içeren besinlerden uzak durun.
İlaç kullanımı kendi isteğinize göre değil hekimin verdiği daha zararsız ilaçlarla olmalıdır, kendiniz ilaç kullanmayın.
Kızartma gibi yağlı yiyeceklerden, baharatlardan ve asitli içeceklerden uzak durun.
Boş midenin ülser oluşumuna yatkın olduğunu düşünerek, midenizi boş bırakmayın.
Yemeklerinizi 6- 8 öğün şeklinde planlayın
Yara iyileşmesinde kullanılan balı tüketin.
Stresten kaçının.
Çiğ besinler tüketmeyin.
Ağız yoluyla bulaştığını öğrendiğiniz Helikobakter pylori den uzak durmak için önlemlerinizi alın. Kendinize özel bardak tabak çatal kaşık kullanın.
                                          g.k.t
                                                                                                                                           

Post Bottom Ad

Pages