SPORCU GIDALARI - ÇÖP BİDONU

Spor, doğa, sağlık, teknoloji ve güncel içerikler

Sağ Baştan Say

Home Top Ad

Post Top Ad

13 Nisan 2017 Perşembe

SPORCU GIDALARI

SPORCU GIDALARI
  
Amatör veya profesyonel spor yapan herkesin günlük tükettikleri besin gruplarına ilave etmesi gerekir. Gün içinde tükettiğimiz protein ve amino asitler yetersiz kalmakta buda kas gruplarının
gelişmesini güçleştirmektedir.
   

NEDEN PROTEİN VE AMiNO ASİT TÜKETİLMELİ?


Amino asitler, proteinin en temel hücresidir. Protein ise bu hücrelerden oluşan halkalardır.  Vücuttaki organların yenilenmesini ve bölünmesini sağlar. Spor yaptığınız esnada kas gruplarının gelişmesine ve büyümesine etki eder. Bu yüzden sporcu besinleri arasında; kırmızı ve beyaz etler, süt ürünleri yer almaktadır. Bu besin gruplarının tüketimi dengeli yapılmalıdır. Aksi takdirde vücutta organ bozukluğuna sebebiyet verebilir. Normal tüketimin dışında protein ve amino asitleri toz yoluyla alınabilir. Bu konu birçok tartışmayı beraberinde getirse de kanaatimizce kullanmakta sakınca yoktur. Fakat aşırı tüketimde kalp ve karaciğer bölgenizde yağlanmaya sebebiyet verir. Bu nedenle kesinlikle aşırı tüketimden kaçınılmalı doktorun veya hocanızın belirlediği ölçülerde tüketilmelidir.

SPORCU GIDALARI NELERDİR?


Bu gıdalar ergonojik olarak da anılır. Sporcuların gelişimlerini desteklemek istediği şekilde tüketilen ilavelerdir. Bu ilavelerin başlıcaları yukarıda bahsettiğimiz protein ve amino asitlerdir. Ayrıca; glutamin, karbonhidrat içeren besinlerde yer alır. Bu besinler aslında doğada yeteri kadar bulunmaktadır. Fakat Ülkemiz koşulları değerlendirildiğinde, protein içeren besinler başlıca olmak üzere tüm gıdalar yüksek ücretlere tekabül etmektedir. Ayrıca günlük kullanım için gerekli miktarın ayarlanması ve hazırlanması konularında güçlük çekilebilir. Bu sebepler değerlendirildiğinde sporcular için özel olarak hazırlanmış ek gıdaların tüketimi kolaylık sağlamaktadır. Dilediğiniz ölçüde ve miktarda kullanabilirsiniz. Bu ölçüyü belirlemek için tavsiye edilen miktarı muhakkak dikkate alınız. Yapacağınız egzersize göre ek gıdanızın miktarını arttırıp azaltabilirsiniz. Fazla tüketimin kalp ve akciğer yağlanmasına sebep olacağını ve bu konuda bilgi sahibi kişilerle ölçüyü belirlemenizi önemle tekrarlamakta yarar görüyoruz.
  Tüm bu saydığımız besin gruplarının yanında shaker, protein bar, tablet kutusu, proteinli çorba, proteinli kraker gibi besinler de bulunmaktadır. Günlük hayatınızda atıştırmalar esnasında bol şekerli besinler yerine yukarıda saydığımız gıdaları tüketmeniz yararınıza olacaktır.
  Ek gıda alma girişimi sporunuzun derecesini arttırdığınız takdirde kullanmanız sağlığınız ve vücut gelişiminiz için çok daha olumlu gelişme sağlayacaktır. 

Post Bottom Ad

Pages