Combo Test Güvenilirlik - ÇÖP BİDONU

Spor, doğa, sağlık, teknoloji ve güncel içerikler

Sağ Baştan Say

Home Top Ad

Post Top Ad

5 Şubat 2018 Pazartesi

Combo Test Güvenilirlik

Combo Test Güvenilirlik

Combo testin güvenilirlik sorgusunu yapmadan önce Combo Testin ne olduğunu, ne için kullanıldığını, AIDS hastalığını ve HIV’ i kısaca özetleyelim.
AIDS/HIV nedir?
AIDS (Aquired Immune Deficiency Syndrome) Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu olarak dilimize çevrilir. Nedeni ise HIV (human ımmune deficiency vırus) olarak tanımlanan virüstür. İnsanın bağışıklık sistemini çökerten bir hastalıktır.
Vücuda girdikten sonra kuluçka dönemi dediğimiz dönem içerisinde kendisini belli etmeden bulunur. Kuluçka süresi insandan insana değişebilir. Bazı hastalarda hastalık bulaştan 1- 6 ay sonrasında görülürken bazılarında ise bu süre 10 – 15 yılı bulur. Kuluçka süresini bitmesiyle HIV, vücudun savunma hücreleri olan lenfositleri hedefleyerek zedeler. Vücut, her türlü enfeksiyona açık hale gelir. Ufak bir grip hastalığı için bile kendisini savunamaz.
HIV Nasıl Bulaşır?
HIV taşıyan insanlara HIV pozitif denirken, vücudunda HIV virüsü bulundurmayanlar HIV negatif olarak adlandırılır. HIV virüsü HIV pozitif bir insanın vücut salgılarının, HIV negatif bir insanın vücuduna girmesiyle bulaşır. Örnek olarak cinsel birleşme, kan nakli, anne sütü, organ nakli verilebilir.


HIV Hangi Durumlarda Bulaşmaz?
HIV bulaşı herkesin korktuğu bir durumdur ve toplum tarafından her türlü yolla bulaşabileceği düşünülür. Bu durum HIV hastalarının toplum tarafından dışlanmasına neden olur. Dikkat çekmemiz gereken nokta HIV, aksırma öksürme tokalaşma el ele tutuşma sarılma aynı tuvaleti lavaboyu kullanma aynı kaptan yemek yeme gibi durumlarda bulaşmaz.
Risk grupları nelerdir?
Korunmasız cinsel ilişki
Ortak damar içi iğne( şırınga) kullanımı
HIV pozitif bireyin eşi olmak
HIV’ in yaygın olduğu bölgelerde yaşamak veya seyahat etmek
Sağlık personeli olmak risk gruplarından bazılarıdır.
Tanı nasıl koyulur?
Hangi testlerin yapıldığına baktığımızda ilk test ELISA’ dır. ELISA, ilk geliştirilen testlerdendir, 1. Kuşaktır.  Sadece bir tür antikoru saptayabilir( IgG). HIV bulaşımından 6 hafta sonrasında tanılayabilir, duyarlılık sorunları vardır. Bu nedenle ELISA pozitifliği görüldüğünde testler yenilenir. Doğrulama testleri istenir. İkinci inceleme testi asıl konumuz olan COMBO TESTİ’ dir.
COMBO TESTİ; 4. Kuşak ELISA olarak tanımlanan bir testtir. İçeriğinde HIV-1+2 antikor ve P24 antijeni bulunur. P24, HIV’e özgü bir antijendir. Başka bir hastalık için geçerli değildir. Bu açıdan baktığımızda Combo Test Güvenilirlik açısından oldukça sağlamdır. P24, HIV’in vücuda alınmasından 2 hafta sonra kanda görülmeye başlar. Bu sayede HIV bulaşımından en fazla 2 hafta içerisinde tanı koydurur. Hem antikoru hem de antijeni aynı anda saptar. Erken tanı sağlamasının nedeni antijenin, antikordan daha önce saptanabilmesidir. Duyarlılığı ve özgünlüğü yüksektir. Aynı gün içerisinde sonuç alınabilmesi de avantajlarındandır.

Post Bottom Ad

Pages