Gönüllü Aile Nasıl Olunur? - ÇÖP BİDONU

Spor, doğa, sağlık, teknoloji ve güncel içerikler

Sağ Baştan Say

Home Top Ad

Post Top Ad

30 Aralık 2017 Cumartesi

Gönüllü Aile Nasıl Olunur?

Aile ve sosyal politikalar bakanlığı amblemi

  Toplumda bazı sebepler nedeniyle ailelerinden uzak kalan çocuk sayısı artış gösteriyor. Aynı oranda da çocuk sahibi olmak isteyen ebeveynler mevcut. Topluma yarar sağlayacağı düşünülen Gönüllü aile olma projesinde, iki taraf içinde yararlı sonuçlar doğuruyor. Yazımızın başında özellikle belirtmek isteriz ki; bu seçeneği tercih eden ebeveynlerin karakteristik özelliklerinden yaşam tarzlarına kadar detaylı bir inceleme sonucu mümkün oluyor.
  Toplumda gönüllü aile, koruyucu aile ve evlat edinme konularının birbirine karıştırılma sorunu bulunuyor. Birbirlerinin arasındaki ayrımı, basit bir dille anlatmaya çalışıyoruz. Gönüllü aile, çocukların bulunduğu devlet kurumundaki hayatlarına yarar sağlamaya çalışmasıdır. Çocuğu sadece tatil günlerinde ve hafta sonları evinizde ağırlayabilirsiniz. Bu işlemler için yetkili kurum amirliğinden izin almak durumundasınız. Koruyu aile, çocuğun bütün sorumluluğuna devlet kuruluşlarıyla ortak olmaktadır. Koruyucu aile olmak isteyen ebeveynlerin bilmesi gereken en önemli husus, velayet haklarının olmamasıdır. Yani velayet hakkı öz ailede bulunmaktadır. Evlat edinme de çocuğun bütün velayet haklarını üzerinize almanızdır. Koruyucu aile ve evlat edinme temelde birbirlerinden ayrı olsa da ebeveynlerin seçim aşamasında ortak kriterler göz önünde bulundurulur.

1.       Gönüllü Aile Nedir?
Farklı nedenlerle ailesinden uzak kalmış çocuklara veya vesayet altına alınan on sekiz yaşını doldurmamış çocuklara, ebeveyn sorumluluklarını yerine getirme ediminde bulunacak kişilerin yarar sağlamasıdır. Bu aşamada ebeveynlerde aranacak hususların bizce en önemlisi; hoşgörülü ve şefkatli olmasıdır. Bunun yanında çocuğa ve aile fertlerinin birbirlerine karşı sevgi dolu, saygılı, tutarlı olmasıdır.

2.       Gönüllü Aile Nasıl Olunur ?
Bulunduğunuz ildeki Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna yazılı bir şekilde başvuruda bulunmak gerekiyor. Kurumun yaklaşık üç haftalık belirli aralıklarla düzenleyeceği eğitimlere katılma zorunluluğunuz bulunuyor. Sizden istenecek belgeler, adli sicil kaydınız, ikamet belgeniz ve sağlık raporu yer alıyor. Başvurunuzun kabulünde gönüllü kimlik kartı adınıza çıkartılıyor. Son olarak kurumla sözleşme yapmanız gerekiyor. Bu aşamadan sonra gönüllü annelik şartları sağlanmış kabul edilir.

Koruyucu Aile ve Evlat edinmenin şartlarını merak eden okuyucularımız için, başlıcalarını aşağıda derledik.

3.       Çocuk Esirgeme Kurumu Şartları ?
·         Öncelikli olarak T.C. vatandaşı olmak,
·         İkamet adresinin Türkiye’de ve sürekli olması,
·         25 yaşını doldurmuş ve 65 yaşından gün almıyor olmak,
·         Öğrenim seviyesinin en az ilkokul seviyesinde olması,
·         Aile fertlerinden en az birinin düzenli bir gelire sahip olması şartları aranmaktadır.

Ebeveynlerin daha önceden çocuk sahibi olmasının bir önemi yoktur. Yalnız sahip olunan çocuğun, gönüllü aile olma hususundaki düşünceleri önemlidir. Gönüllü aile kabul aşamasında ebeveynlerin sosyal yaşamlarına özellikle dikkat edileceğini tekrar etmekte fayda görüyoruz.  


Post Bottom Ad

Pages