Eklem Hastalıkları: Artrit ve Romatizma - ÇÖP BİDONU

Spor, doğa, sağlık, teknoloji ve güncel içerikler

Sağ Baştan Say

Home Top Ad

Post Top Ad

29 Aralık 2017 Cuma

Eklem Hastalıkları: Artrit ve Romatizma

elde romatizma belirtisi

Artrit sıkça duyulan tam olarak anlaşılamayan Latince bir kelimedir ve anlam olarak vücudun herhangi bir bölgesindeki eklemlerde görülen yangı demektir.
Romatizmanın nasıl bir hastalık olduğunu anlamak için öncelikle sağlıklı bir eklem mekanizmasının nasıl olduğunu öğrenelim. Eklem iki mekiği birbirine bağlayarak hareketi sağlayan kıkırdak bir yapıdır. Kıkırdağın üzeri lastik yapıda sert bir zar ile kaplıdır ve kıkırdak yapılar arasında sıvı bulunur. Bu materyaller kıkırdak yapının hareket esnasında zedelenmesini önler. Yaşa ve yaralanmaya bağlı olarak sıvı azalır, zar zedelenir, kıkırdak hassaslaşır, kolay hasar görebilecek duruma gelir. Hasar gören eklemde romatizma dediğimiz ağrı ve acı süreci başlar.
Romatizmayı ikiye ayırarak değerlendirebiliriz;
-          İltihap içerenler: Mikroplardan kaynaklanabildiği gibi bağışıklık sisteminin zayıflığından da kaynaklanabilir.  Ankilozan spondilit ve romatoid artrit en çok duyulan örnekleridir.
-          İltihap içermeyenler: En önemli ve sık görülen örneği halk arasında kireçlenme olarak bildiğimiz artrosdur. Kıkırdağı saran zarın incelmesi ile kıkırdaklar aşınır. Eklemlerde çıkıntılar oluşur.
Bulaşıcı bir hastalık olmayan romatizmanın kesin bir nedeni vardır diyemeyiz ancak kalıtsal özellikler ile taşındığı düşünülmektedir.  Her yaş grubunda görülebilir.
Kadın cinsiyet, aile öyküsünde romatizma oluşu, yaralanmaya neden olan aktivitelerde bulunmak romatizmal hastalık riskini arttırmaktadır.

Bulgular

Eklemin bulunduğu dokuda katılık sertlik
Eklemde kızarıklık
Eklemin bulunduğu bölgede ısı artışı
Eklemlerde sürekli ağrı
Eklem hareketi sınırlanması ve zorluk
Vücutta en fazla etkilenen eklemler parmaklar, kalça ve dizlerdir. Etkilenen bölgeye göre belirtiler değişebilir. Ayakta romatizma belirtileri olan şişlik ve sertlik hareket sınırı yürümeyi etkiler. Eğer romatoid artrit var ise ( iltihabi olan romatizma çeşitleri) ateş, halsizlik, iştahta kesilme de görülebilir. Halk arasında romatizması olan hastaların ağrılarından yağmur yağacağını tahmin etmesi de romatizmanın nemli ve soğuk havalarda daha şiddetli seyretmesinden kaynaklanmaktadır.

Tanılama
Eklemlerde görülen şişlik kızarıklık gibi dışarıdan görülebilen bulgular fizik muayene yapılarak tanı koydurmada yardımcıdır.  Artrit çeşidini anlamak için kan testleri yapılır. Kan içerisindeki romatoid faktör antikor düzeyi ölçülür. Kan testinde romatoid faktörün bulunması tanı için bir göstergedir. Ayrıca bölgenin radyolojik görüntülenmesi ile de tanı kesinleştirilir.

Tedavi
Kesin bir tedavisi yoktur ancak şikayetleri hafifletecek yöntemler mevcuttur.  Bu yöntemler ise hastadan hastaya ve hastalığın çeşidine göre değişiklik gösterebilir.
Basit egzersizler ağrıları hafifletip günlük yaşam aktivitelerini yapmada kolaylık sağlayabilir. Doktorun kararına göre egzersiz planlanabilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon önerilebilir.
Doktor istemiyle ağrılar için ilaç tedavisi (parasetamol,ibufen, aspirin…) uygulanabilir. İltihaplı romatizmada kullanılan ilaçlar, iltihapsız olan romatizmadan farklıdır. Doktor istemine göre steroid ilaçlar eklenebilir. Romatoid artrit hastalarında, hastalığın ilerlememesi ve yangının azaltılması için “Hastalık Modifiye Edici İlaç” önerilebilir.
Sağlıklı ve düzenli beslenme, düzenli egzersiz eklem romatizması doğal tedavisi olarak uygulanabilir ve seyri yavaşlatılabilir. Eklemlere çok fazla ağırlık yüklenmemesi için aşırı kilo alımından sakınılmalıdır. Damarlar için zararlı olan sigaradan uzak durmak da öneriler arasında bulunmaktadır.



Post Bottom Ad

Pages