Renklerin Dili - ÇÖP BİDONU

Spor, doğa, sağlık, teknoloji ve güncel içerikler

Sağ Baştan Say

Home Top Ad

Post Top Ad

21 Kasım 2017 Salı

Renklerin Dili

renklerin anlamları

Renklerin dili olsa da konuşsa diyorum. Çünkü onlar bize çok şey anlatıyor aslında. Kültürden kültüre, zamana, mekana, ruh haline hatta günlere göre değişebiliyor anlamları. Gelin hep birlikte genel çerçevede biz de uyandırdıkları ve hissettirdiklerine bir bakalım..

1)Kırmızı

Akla ilk gelen sıcak ve uyarıdır çoğu zaman. Güç hissettirir kırmızı, solunumu hızlandırıp insanların dikkatini hemen çeker. Bu rengi hayatında tercih edenlere bir bakalım. Güç, iktidar seven aynı zamanda aktif, girişken, enerji dolu kişiler olduklarını gözlemleyebiliriz. Tabi bunlar yanılma payı olan analizlerdir. Bir mekanda herhangi bir objede fark edilen ilk renk kırmızı olduğu gibi, bir toplumda da kırmızı renkle bezenmiş birisi ilk dikkati çekendir doğal olarak.

2)Sarı

Sarı için söylenecekler biraz farklı aslında. Çünkü sarının dozu önemli olan. Çok boğarsan sarıya yorar seni, sinirlendirip mutsuz eder hatta. Bebek odası sarıysa mesela ki hiç iyi bir fikir değildir bu. Çünkü ağlar ve huysuz olur bebekler bu renk bir ortamda.
O yüzden az miktarda olan bir sarı bunun tam aksine sıcaklık verir tıpkı güneş gibi bahar gibi. Tek ton değildir renkler doğal olarak sarı da öyle. Soluk bir sarı hastalığı çağrıştırıp huzursuz ederken az miktarda kullanılan canlı bir sarı ruhumuza sıcacık dokunup mutlu eder.
Sarı renk sevenlerin genelinde yapılan analizlere göre ikna kabiliyetleri yüksek, özgür ruhlu kişiler oldukları gözlemlenir. Öyle ya sarıya baktığımızda hissettiğimiz enerji kişinin iletişim becerisi ile birleşince ikna kabiliyetinin yüksek olması kaçınılmaz görünüyor.

3)Mavi

Çok farklı bir renk aslında mavi. Sebebi ise uçlarda olması. Bir yandan güven, sadakat aşılarken öte yandan üzüntü depresyon tetikleyici ve yalnızlık güdücüdür. Onu bu kadar uçlarda yapan ise içinde bulunduğumuz ruh haline yansıyış şeklidir. Yani ondan aldığımız ya da almak istediğimiz mesajdır. Bir danışman hastası ile görüşmesinde mavi giymemesi gerekirken, iş görüşmesine giderken tercih edeceğimiz mavi renk işe alınmamızı sağlayabilir. Ev için mavi renge bakacak olursak yemek yemeği seviyorsak ve kilo da varsa, mutfağı ya da yemek odasını boya maviye. Çünkü iştah kapatıcıdır mavi. Kilo almak isteyen birisi uzak durmalıdır o yüzden bu renkten. Ya da bir restoran sahibi mekanında mavi hakimiyetinden kaçınmalıdır.
Ne olursa olsun barış rengidir mavi, hoşgörü verir insanın ruhuna. Sabretmeyi öğretir, fedakarlık katar. Ruhunu dinginleştirip kendinle barışık olmanı sağlar.

4)Siyah

İkilemin sembol bulmuş hali diyebilirim siyah için. Uçların rengi siyah. Bir yandan deniliyor ki sadakat, güç, güvenilirlik. Öte yandan suç, kötülük, karanlık. Bu denli iki uç olması yıllar süren tartışmaların konusu olmuştur. İnsanlar siyahı ciddi, güçlü durmak için kullanırlar çoğu zaman. Fiziksel olarak zayıf gösterdiği için de tercihlerin birinci sırasında gelir.
Siyah özgüveni yüksek insanların tercih ettiği bir renk olarak anlamlandırılsa da özellikle çocuklar da ve gençlerde depresyon ve inatçılık gibi olumsuz özellikleri içerisinde barındırabilir.

5)Beyaz

İçerisinde olumsuz bir ruh hali bulundurmayan yegane renklerden birisidir sanırım beyaz. Temizlik, berraklık, masumiyet başlıca simgeleridir. Beyaz giyer gelinlerimiz masumiyeti simgelediği için, temiz yepyeni bir hayatın başlangıç günü olduğu için. Beyaz giyer doktorlar, laboratuar teknisyenleri steril görünmek için.
Bu rengi seven ve kullanan kişiler temizliği, aydınlığı, barışı düşünen uzlaşmacı ve sevgi dolu insanlardır.

6)Pembe

Yıllardır değişmeyen rengim pembe. Narindir pembe romantiktir. Kötülük barındırmaz ruhunda. Araştırmalarla da kanıtlanmıştır ki ruhu dinlendirip kalpleri yumuşatır pembe.
renklerin anlamları
Sevgi  sözcük ve simgelerin de özellikle bayanlar tarafından en çok tercih edilen renktir. Bu rengi seven kadınlar neşeli, sorumluluk bilincinde, duygusal ve biraz da ürkek yapı da insanlardır ancak çekingenliklerini fazla belli etmezler.

7)Kahverengi

Doğadır, topraktır, özdür. Dinginlik, olgunluk, güven anlamları içerebilir. Yalnızlığı sevmez bir kahverengi seven, tıpkı kahvenin yanına bir dost sohbetini hiçbir şeye değişmediği gibi.
Sakinlik ve sadelik vazgeçilmez parçasıdır kahverenginin. Güvende hissettirir tıpkı bir yuvanın çatısı altında huzurla oturuyormuş gibi.

8)Gri

Karışım bir renk gri. Biraz siyahın baskınlığını biraz beyazın masumiyet ve dengeleyiciliğini almış özüne. Öyle ya yormaz insanı baktığında, dengeyi kurar uzlaştırır.
Resmi ortamlarda ciddiyet sağlar. Bu yüzden hareket ve enerji aranan bir mekanda çok da tercih edilmez gri. Bu rengi sevenler olaylardan uzak duran çoğu zaman sessiz kalmayı seven kişilerdir.
Karamsarlık içe kapanıklık anahtar sözcükleri olabileceğinden, hareketli dışa dönük kişiler bunaltıcı ve sıkıcı bulurlar griyi.
   Dili olsa da konuşsa renkler diyorum. Herkes ayrı şey söyler aslında. Tek bir anlamı yok ki onların. Anılarla bezenerek mana buluyorlar aslında. Yaşadıkları ve anılarıyla birleşince daha da güçleniyor renkler zihinde. Ve değişiyor zamanla anlattıkları sırayla.                  
                                                                                                                      
                                                                                                          HANDE ŞAHBAZ YURTSEVEN 

Post Bottom Ad

Pages