KONYA'DA NE YEMELİ? - ÇÖP BİDONU

Sağ Baştan Say

Home Top Ad

Post Top Ad

28 Nisan 2017 Cuma

KONYA'DA NE YEMELİ?

Konya’yı ziyaret edip bu yemeklerin tadına bakmadan sakın dönmeyin…
Selçuklunun ihtişamlı mutfağıyla Mevlevi’nin huzur dolu mutfağının karışımını içeren Konya mutfağı Türk mutfağının temeli olarak günümüze ulaşmıştır. İşte o muhteşem yemekler..

ETLİ EKMEK

Etli Ekmek
Konya ve yemek dendiğinde ilk aklımıza gelen etli ekmek olur. Yapımı maharet isteyen etli ekmeğin ince hamurdan yapılması farklı olarak anılmasına neden olmuştur. İç harcını et, domates, biber, soğan, maydanoz oluşturur. Üstü açık bir şekilde odun fırınında pişer. Sofranıza uzun ince bir servis tabağıyla şıklık katar. Eğer et bıçak ile doğranıp hazırlanmışsa, iki bıçak arası denir. İç harcı et ile birlikte peynir ile hazırlanmışsa yörenin simgesi olan Mevlana adını almaktadır. Sade peynirlisi ve isteğe göre ıspanaklısı da yapılmaktadır.

BAMYA ÇORBASI

Bamya Çorbasıİç Anadolu bölgesine has bamya çorbasını Konya’yla birlikte tanıyoruz. Kurutulmuş bamyalardan nasıl çorba olur diye düşünüyorsanız bu çorbayı mutlaka tatmanızı öneriyoruz.




SACARASI

sacarası
İsmini yapılış şeklinden alan sacarası tatlısı Konya’nın en güzel tatlılarından biri. Arasına bir kat ceviz bir kat kaymak koyulan hamurlarımız tepsiyle birlikte saca konur ve üzerine de bir sac daha kapatılır. İki sac arasında pişmeye bırakılan tatlının ismi de buradan gelir.




FIRIN KEBABI

Selçuklu döneminden gelen bu tarihi yöresel yemeğimiz Mesnevi’de de kendisinden söz ettirmektedir. Fırın kebabı için en uygun koyun yaylım koyunudur. Kesildikten sonra 8 saat dinlendirilen koyunun kaburga ve önkolu tercih edilir. Yüksek ateşte yumuşayıp kızaran koyun eti afiyetle tüketilir.



ARABAŞI ÇORBASI
Arabaşı

Unun suyla kıvam alana kadar pişirilmesi ve tepsiye dökülmesiyle yapılan arabaşı hamuru çorbamıza eşsiz bir tat katmakta. Horoz ile yapılan çorbası da hamuruyla muhteşem bir uyum sergilemekte.




MEVLANA BÖREĞİ

Adını Yörenin simgesi olan Mevlana’ dan alan böreği de denenmesi gerekenler arasında.

SAÇ BÖREĞİ

Diğer yörelerde gözleme olarak da bilinen saç böreği Konya da peynirli ve ıspanaklı iç harçlarıyla saçta pişen hamurdur.

BATIRIK

Yörede düğü olarak bilinen kırık pirincin, domates, salça, maydanoz, baharatlarla harmanlanarak oluşturulan enfes bir tat.

PAPARA YEMEĞİ

Değişik bir yemek olan papara bayat ekmeklerinde değerlendirme şeklinin en lezzetlilerinden. Büyüklerimizin de çoğunlukla bildiği papara ekmek soğan salça ve peynirden yapılmakta.

ÇEBİÇ

 Tarihte çok fazla devlete ev sahipliği yapan Konya’nın ziyafetleri de meşhurdur. Bu ziyafet sofralarının en göz alıcı yemeği çebiç olmaktadır. Sabahtan başlayan ziyafette kuzunun ciğeri ızgara yapılarak sunulurken, öğle yemeğinde kuzu tandırda pişirilir. Yanında bulgur pilavı ve çeşitli mezeleriyle servis edilir. Çebici eylül ayında yemenizi tavsiye ediyoruz çünkü kuzu en çok bu ayda lezzetli.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Pages